Tips & Tricks
Elektrische fiets schoonmaken
Het is voor de meeste mensen niet hun favoriete klus: je elektrische fiets schoonmaken maar het loont wel echt de moeite. Niet alleen omdat je e-bike daarna weer mooi blinkt en er nog mooier uitziet dan-ie al deed, maar hij gaat ook veel langer mee. Want modder die aankoekt waar je het niet wil, zand dat de boel laat piepen, onderdelen die het begeven, dat wil je niet. En met al die elektronica is het nog belangrijker om het schoonmaken niet te laten versloffen. Wat moet je zeker wel doen en wat absoluut niet? We vertellen het je in deze blog.
Hoe maak je een e-bike schoon?
Ben je zo ver en ga je nu echt die elektrische fiets schoonmaken, wat dan? Wat heb je nodig om je e-bike schoon te maken?
Basic schoonmaakmiddelen e-bike
– Zachte borstel
– Emmer met een lauwwarm sopje
– Zachte doek
– Spons (géén schuurspons)
– Kettingreiniger (op z’n tijd, hoeft niet altijd)
– Olie
Ben je klaar met je elektrische fiets poetsen, dan is het slim om je e-bike te smeren en weer te beschermen. Olie is dan ook onmisbaar. Heb je niet alles in huis. Dan kun je bij QicQ verschillende e-bike onderhoudsmiddelen kopen.
Dus je hebt inmiddels alle spullen. En dan. Hoe pak je het aan?
Stappenplan e-bike schoonmaken
1 Aangekoekt vuil weghalen
Haal met een zachte borstel eerst het aangekoekte vuil weg dat meestal vooral aan het frame vastzit, onder de spatborden en bij de trapas en de pedalen. Zoals modder, zand en bladeren. Doe met name bij een e-bike met een matte lak heel voorzichtig om die niet te beschadigen.
2 Ketting ontvetten
Heb jij een ketting, dan is een kettingreinigersset de meest makkelijke manier om de ketting eenvoudig en goed te ontvetten. Je haalt de ketting door een klein apparaatje met ontvetter, waarna je de ketting afspoelt, afdroogt en daarna meteen smeert door wat olie op de ketting te druppelen. Heb je een e-bike met riemaandrijving? Dan hoef je de riem alleen met een vochtige doek af te vegen zodat al het zand en modder eraf is, wees voorzichtig met de riem. Zorg dat je die niet draait of forceert. Maak de ketting of riem schoon voordat je de rest van de fiets schoonmaakt, zodat eventuele spetters op het frame er meteen weer afgaan.
3 Remschijven schoonmaken
Wat betreft het remsysteem. Het is heel belangrijk dat je de remschijven met een schone en vetvrije doek schoonmaakt met remreiniger. Dus maak niet je riemschijven schoon met dezelfde doek als waar je je ketting mee hebt schoongemaakt. Als er vet op de remschrijven komt, gaan die flink piepen.
4 Hele fiets schoonmaken met lauwwarm sopje
Maak nu de hele fiets schoon met een lauwwarm sopje. Heb je een uitneembare accu in je e-bike, laat die dan wél zitten, ook al beweren veel mensen anders (als je de accu eruit neemt, loop je de kans dat er water in de houder komt). Let op: gebruik weinig water rond elektronica zoals de accu en de display, want te veel water kan voor storingen zorgen.
5 Hele fiets schoonmaken met schoon water
Ga nog een keer de hele fiets langs met een spons en schoon water.
6 E-bike droog wrijven
Ben je klaar met poetsen? Dan is de volgende stap de e-bike droog wrijven met een schone, droge doek. Hoe beter je de fiets door het jaar heen droog houdt, hoe beter je roesten voorkomt.
7 Banden op spanning brengen
Ook al is het niet echt schoonmaken, maar als je toch bezig bent, dan kun je net zo goed in één ruk doorgaan met je banden op spanning brengen. Dat fietst niet alleen soepeler. Lees ook de blog hoe je voor de juiste bandenspanning zorgt en maakt dat je e-bike langer mee gaat.
Klaar is Kees! Ingewikkeld? Welnee, je moet je er alleen wel toe zetten. Maar heb je deze stappen genomen, dan kun je weer fluitend op pad.
Wat moet je vooral niet doen bij het e-bike schoonmaken
Gebruik:
– géén schuurspons
– géén borstel met harde haren
– géén stromend water, dus geen tuinslang en al helemaal geen hogedrukspuit. Daarmee spuit je het smeermiddel weg tussen de bewegende delen, zoals de lagers en maak je kans op beschadiging van de lak en de elektronica.
– géén koud water, dan lost het vuil niet op
– géén heet water, dat kan voor verkleuringen zorgen en geeft beschadigingen aan lak en elektronica
Hoe vaak moet ik mijn elektrische fiets schoonmaken?
Het is en blijft een lastige vraag hoe vaak moet ik mijn elektrische fiets schoonmaken. Feit is dat hoe schoner jij je e-bike houdt, hoe groter de kans dat jouw fiets langer meegaat. Maar een garantie biedt dat natuurlijk niet. De hamvraag is wat voor een fietser ben jij? En dan moet je denken aan het antwoord op vragen als: Hoe vaak zit jij op jouw e-bike? Iedere dag, één keer per week of nog minder? Op wat voor soort ondergrond fiets je met name? Fiets je vooral over asfaltpaden of zandpaden? Fiets je ook in de winter door? Staat jouw e-bike als je die niet gebruikt binnen of buiten?
Al die elementen dragen bij aan die ene vraag: hoe vaak moet ik mijn e bike schoonmaken. Ook al is er geen eenduidig antwoord we kunnen wel een aantal richtlijnen aangeven, want hoe dan ook, een fiets schoonmaken hoort bij het onderhoud van een fiets.
Jij fietst een paar keer per week, ook in de winter en jouw e-bike staat altijd buiten
Maak jouw e-bike dan in ieder geval ieder kwartaal schoon en in de wintermaanden iedere maand. Maak je ketting ook één keer per kwartaal schoon. En ook als je je ketting hoort piepen. Dat betekent dat de ketting te droog is. Het is een schreeuw om olie. Als extra bescherming kun je het beste je elektrische fiets winterklaar maken voor de winter begint. En daarnaast een wintercontrolebeurt laten uitvoeren is ook verstandig.
Jij fietst een paar keer per week, maar niet in de winter en jouw e-bike staat meestal binnen
Dan is het voldoende om je fiets ieder kwartaal schoon te maken. Je ketting twee keer per jaar schoonmaken, is ook voldoende. Bijvoorbeeld voor de winter en na de lente. Denk er daarnaast aan om een jaarlijkse onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Doe dat bijvoorbeeld voordat je de e-bike in de winter niet meer gebruikt. Dan wordt alles opnieuw afgesteld en gecontroleerd en ben je klaar om in de lente er weer op uit te gaan.
Jij fietst niet zo vaak, maar als je fietst, dan ga je toeren, ook over onverharde wegen
Het beste kun je je e bike schoonmaken na iedere toerbeurt. Ga je een dagje fietsen, loop de fiets dan na op modder, zand en smeer en bekijk of het nodig is om schoon te maken. Ga je een paar dagen, een week of langer op pad, maak dan in ieder geval je e-bike schoon na afloop.
Elektrische fiets schoonmaken bij QicQ
Schoonmaken is één ding. Maar onderhoud gaat verder dan alleen je e-bike schoonmaken. En ook onderhoud is nodig op zijn tijd. Al was het maar om zaken te controleren en waar nodig opnieuw af te stellen. Dan rijd je niet alleen langer met je e-bike maar je rijdt ook veiliger.
Bij QicQ kun je allerlei soorten onderhoud laten uitvoeren. Van een eerste servicebeurt (gratis als je bij QicQ een e-bike koopt of leaset) tot een winterbeurt of groot onderhoud. Ook als je je e-bike niet bij QicQ hebt gekocht. Je kunt zelfs je e-bike laten ophalen en laten terugbrengen. Wil je er niet over hoeven nadenken? Sluit dan een onderhoudscontract af. Dan is alles geregeld en heb je zelfs de mogelijkheid voor een vervangende e-bike tijdens het onderhoud. Helemaal makkelijk.
Kortom, zorg goed voor je e-bike. Daar hebben jij en jouw e-bike alleen maar profijt van.
Vragen over e-bike schoonmaken?
Neem contact met ons op.
Onderhoud laten uitvoeren
Check de mogelijkheden bij QicQ voor een onderhoudsbeurt.