Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Gratis proefrit
Gratis proefrit
Menu
blog-rm-2

Liever niet meer met de trein?

Speed pedelec boven de trein

E-bike in plaats van de trein

“Hij bevalt eigenlijk wel goed”, zegt Vincent Wever als hij komt aanfietsen op het testexemplaar speed pedelec van de fietsenwinkel. Wever is groot liefhebber van treinreizen; jarenlang schreef hij als journalist over het openbaar vervoer. Deze week verruilde hij voor het eerst de trein voor de extra snelle Stromer e-bike. Trein ‘minder prettig idee’ Naar het werk gaan met het openbaar vervoer is voorlopig geen optie voor hem. “Anderhalve meter valt niet goed uit te voeren. Er wordt gesproken over mondkapjes. Ik vind het een minder prettig idee om in de trein te zitten.” Wever is niet de enige die zo denkt. 20 procent van de mensen die voor de corona-uitbraak met het openbaar vervoer naar het werk ging, wil het ov inruilen voor een ander vervoersmiddel. Van hen kiest de grootste groep – 63 procent – voor de auto, onderzocht het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Bijna een op de vijf ziet in de fiets een prima alternatief.

Specialized Turbo Vado 6.0

specialized-turbo-vado6

vanaf €5.499,-

Stromer ST3 Sport

Stromerst3-product

vanaf €6.630,-

Ook voor een langere woon-werkafstand kan de fiets een alternatief zijn. Daar zijn de snelle speed pedelecs ideaal voor. Deze fietsen gaan maximaal 45 kilometer per uur. Op zo’n fiets is Wever, die woont in Zwolle en werkt in Deventer, in ongeveer een uur op zijn werk.

“Dan ben ik precies even lang onderweg als wanneer ik fiets naar het station, de trein pak en vervolgens loop naar het kantoor.” En dan is fietsen ook nog eens gezonder.

Dat argument horen verkopers van elektrische fietsen en speed pedelecs ook vaak. “Vrijdag was hier een typische Amsterdammer. Misschien ietsje te zwaar. Hij wil én meer beweging én hij voelt zich risicogroep. Hij wil daardoor niet meer met het ov en echt wat aan zijn gezondheid doen”, vertelt Odette Oostindiën van de Amsterdamse winkel QicQ. Ze verkoopt speed pedelecs uit het hogere segment.

Verkoopcijfers wil ze niet geven, maar ze kan beamen dat de interesse in de snelle fietsen is toegenomen de laatste weken. “In het begin van de coronacrisis zagen we een negatief effect. Nu zien we een positief effect. Corona is een duwtje in de rug om tot aanschaf over te gaan. We horen dat het ov minder gewenst is”, aldus Oostindiën.

BOEK EEN GRATIS TESTRIT

Genoeg over e-bikes gelezen? Tijd voor actie. Je kan gratis een e-bike bij ons komen testen. De koffie staat klaar!

Nu inplannen Of boek een test week