Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Gratis proefrit
Gratis proefrit
Menu
blog-stromer5

Duidelijk op een rijtje.

Speed pedelec wetgeving 2017

Wat is een speed pedelec? 

Een speed pedelec is een snelle e-bike waarmee snelheden van 45 kilometer per uur behaald kunnen worden, let op: onderstaande geldt dus niet voor elektrische fietsen. Om een speed pedelec te besturen ben je verplicht minimaal een AM rijbewijs te hebben behaald. Daarmee onderscheidt de speed pedelec zich van de normale e-bike die maximaal 25 kilometer per uur kan rijden.

Tot 1 januari 2017 werd de speed pedelec aangemerkt als snorbrommer. Sinds 1 januari is dat niet meer het geval. Je speed pedelec is sindsdien een bromfiets en dien je altijd de regels van de bromfiets in acht te nemen.

Speed Pedelec Kenteken

Sinds 1 juli 2017 ben je verplicht om een geel kenteken op je speed pedelec gemonteerd te hebben. De meeste speed pedelecs die na 1 januari 2017 zijn aangeschaft waren al voorzien van een geel kenteken. Speed pedelecs die zijn aangeschaft vóór 2017 waren voorzien van een blauw kenteken. Wanneer dat het geval is zou je inmiddels al een geel kenteken moeten hebben ontvangen. Deze dient inmiddels gemonteerd te zijn. Heb je dit kenteken nog niet op je speed pedelec geplaatst, dan riskeer je een boete.

Specialized Turbo Vado 6.0

specialized-turbo-vado6

vanaf €5.499,-

Nieuwe Regels Speed Pedelec 2017

Wanneer je gebruik maakt van een speed pedelec ben je verplicht de regels die gelden voor de bromfiets op te volgen. Zo ben je als bestuurder van een speed pedelec verplicht je aan de volgende snelheden te houden:

  • Max. 45 kilometer per uur op de rijbaan binnen de bebouwde kom.
  • Max. 30 kilometer per uur op bromfietspaden binnen de bebouwde kom.
  • Max. 40 kilometer per uur op bromfietspaden buiten de bebouwde kom.

(Bron: RDW)

Speed Pedelec Helmplicht

Voor het berijden van een speed pedelec ben je verplicht een goedgekeurde helm te dragen. Dit kan een Abus Pedelec+ speed pedelec helm zijn met een NTA 8776 goedkeuring of bijvoorbeeld een Cratoni Vigor helm met een ECE 22.05 goedkeuring.

Spiegel Speed Pedelec

Heb jij al een spiegel op je speed pedelec geplaatst? Ook dit is verplicht en bovendien zorgt dit voor extra veiligheid voor jezelf en de medeweggebruiker. Met een spiegel is het niet nodig om achterom te kijken.

Geen Kenteken Ontvangen

Heb jij nog geen kenteken ontvangen voor je speed pedelec? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met het RDW voordat je beboet wordt. Bel naar het telefoonnummer 1400 voor meer informatie.

BOEK EEN GRATIS TESTRIT

Genoeg over e-bikes gelezen? Tijd voor actie. Je kan gratis een e-bike bij ons komen testen. De koffie staat klaar!

Nu inplannen Of boek een test week