Leasen als werkgever
Het leasen van een zakelijke e-bike kan voor een onderneming erg interessant zijn. Je bent als ondernemer (nog) geen eigenaar van de e-bike maar kunt er de medewerkers voordelig gebruik van laten maken. Via de lease-constructie kan er gebruik worden gemaakt van een aantal fiscale voordelen en regelingen.
De werkkostenregeling (WKR) - Waar voorheen gebruik gemaakt werd van het fietsplan kan een bedrijf nu gebruik maken van de WKR regeling. De WKR regeling maakt het mogelijk om een bepaald bedrag te vergoeden aan de werknemers, zonder dat hier loonbelasting over betaalt hoeft te worden. Dit is dus niet alleen voor een e-bike, maar kan voor meerdere zakelijke doeleinden worden gebruikt. Het budget komt tot stand vanuit een percentage van de totale loonsom van alle medewerkers. Dit was tot en met 2019 nog 1,2% maar is vanaf 2020 verruimd naar 1,7% Dit geldt dan voor de eerste €400.000, daarna geldt het percentage weer van 1,2%. Vaak zien wij dat werkgevers ervoor kiezen om de aanbetaling van de fiets via de WKR regeling te vergoeden. Daarna kan er een afspraak worden gemaakt tussen werknemer en werkgever over het maandelijks te betalen bedrag.
Bijtelling - Vanaf 01-01-2020 is het niet langer nodig om een rittenregistratie bij te houden om privé en zakelijke kilometers uit elkaar te houden. Dit is 7% van de consumentenadviesprijs van de e-bike per jaar. Naast de bijtellingsregeling mag er nog steeds onbelast 19 cent per kilometer reiskostenvergoeding worden gegeven, zolang aangetoond kan worden dat er gebruik werd gemaakt van een ander vervoersmiddel dan de fiets. Uiteraard is de bijtelling niet van toepassing als de fiets enkel voor zakelijke kilometers wordt gebruikt, maar omdat de bedragen op enkele tientjes per maand uitkomen zal het voor veel mensen aantrekkelijk zijn de bijtellingsregeling te gebruiken. Meer weten over de bijtellingsregeling? Klik hier.
Leasen als werknemer
Wil je graag met een snelle e-bike of speed pedelec naar je werk? Dan is het aan te raden om een gesprek aan te gaan met je werkgever, om te kijken hoe je de fiets via je bedrijf kunt gaan gebruiken. Je werkgever kan namelijk gebruik maken van de regelingen die eerder in het artikel zijn genoemd, waardoor het zowel voor jou als voor je werkgever interessant is.
Privé- of zakelijke lease? - Zodra je weet wat je werkgever voor je kan en wil betekenen is het verstandig om een berekening te maken van de totale kosten van een prive- of zakelijke lease. Hierin kun je de volgende zaken meenemen:
Wie betaalt de leasekosten van de fiets?
Wanneer je werkgever bereid is jouw droom e-bike zelf zakelijk te leasen, is dat natuurlijk erg aantrekkelijk. Je betaalt dan alleen de bijtelling. Houd er rekening mee dat de fiets aan het einde van de lease logischerwijs eigendom is van je werkgever. Wil je zelf de mogelijkheid hebben tot overname na het einde van de lease, dan is het beter om afspraken te maken over de kosten van de lease. Je werkgever kan je bijvoorbeeld tegemoetkomen via de WKR-regeling of door een renteloze lening te verschaffen.
Heb je op dit moment een reiskostenvergoeding?
Op het moment dat je een leasefiets van de zaak ter beschikking krijgt, kan je werkgever de reiskostenvergoeding niet meer onbelast aan je vergoeden zolang je de fiets gebruikt. Kun je of wil je een dag niet met de fiets maar met de auto of het OV, dan kun je deze reis nog wel laten vergoeden via de reiskostenvergoeding. Wil je uiteindelijk zelf eigenaar van de fiets zijn, dan kan het interessant zijn om je reiskostenvergoeding in te zetten om de fiets af te betalen.
Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee zodat je het meest voordelig op je nieuwe e-bike zit!