Kies een categorie
Naar de shop

Zakelijk fietsen is (fiscaal) voordelig


Wanneer je de e-bike zakelijk wilt gaan gebruiken, of beschikbaar wilt stellen aan je werknemer(s), kun je rekenen op behoorlijk wat voordelen. Zo hebben diverse onderzoeken uitgewezen dat fietsende forenzen minder ziek zijn en het de productiviteit verhoogt.

Maar wist je dat er ook een hoop fiscale voordelen zijn bij de aanschaf of lease van een elektrische fiets? Graag helpen we je op weg om beter te begrijpen welke regelingen dit zijn en wanneer ze toepasbaar zijn. Lees hieronder verder om te zien hoe jij hier gebruik van kunt maken! 

Zakelijk kopen Zakelijk leasen
Alle voordelen van zakelijk fietsen via QicQ:
 
 • Volledige ontzorging. Alles wordt geregeld: contracten, verzekering en onderhoud
 • Groot financieel voordeel voor werkgever én werknemer
 • Hogere productiviteit bij fietsers dan autorijdende collega’s
 • Op jaarbasis gemiddeld 1,3 dag minder afwezig door ziekte
 • Fietsen is vaak sneller dan de auto
 • Duurzaam imago van de organisatie
 • Bijdrage aan CO2 en stikstof reductie

De nieuwe bijtellingsregeling per 01-01-2020

Eindelijk, de overheid zet een stap in de goede richting.


Vanaf 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de fiets veranderd. Geen overbodig ingewikkelde kilometerregistratie meer bij het gebruik van een zakelijke fiets. Maar dat is niet alles. Hoe zit het nu eigenlijk?

Lees hier alles over de nieuwe bijtellingsregeling

QicQ's Zakelijke Mobiliteitsplan

 

Een geschikte e-bike voor iedereen in het bedrijf

 
Fietsen naar het werk levert veel gezondheidsvoordelen op en bevordert de productiviteit. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat de e-bike of speed pedelec vaak sneller is dan de auto, en meer medewerkers op de fiets naar het werk draagt ook bij aan vermindering van de CO2 voetafdruk van de onderneming. Reden genoeg om die auto te laten staan! Maar hoe krijg je iedereen zo enthousiast? Via ons zakelijke mobiliteitsplan begeleiden we ondernemingen om medewerkers met plezier op de gedroomde e-bike te krijgen.
 
 • Pilots waarbij testfietsen beschikbaar kunnen worden gesteld. Op die manier kan vrijblijvend het woon- werktraject worden ervaren op een e-bike of speed pedelec. 
 • Keuze uit koop of lease, en een abonnementsvorm bij QonQer e-bikes.
 • Wij stellen een programma samen met de belangrijkste voordelen voor zowel de onderneming als de medewerker.
 • Een online omgeving voor medewerkers waar specifieke informatie is terug te vinden conform de gemaakte afspraken.
 • Keuze uit een ruim assortiment kwaliteits e-bikes zoals Stromer, Riese & Müller, MTB Cycletech en QonQer.
 • 100% ontzorging: Onderhoud en service op locatie evt. in combinatie met uitgebreid advies die de nog-niet-fietser uitnodigt deel te nemen.
 • Mobiliteitsgarantie: Gratis een vervangende e-bike bij onderhoud of reparatie.

Lease | De fiscale voordelen en regelingen

 

Leasen als werkgever


 

Het leasen van een zakelijke e-bike kan voor een onderneming erg interessant zijn. Je bent als ondernemer (nog) geen eigenaar van de e-bike maar kunt er de medewerkers voordelig gebruik van laten maken. Via de lease-constructie kan er gebruik worden gemaakt van een aantal fiscale voordelen en regelingen.

 

De werkkostenregeling (WKR) - Waar voorheen gebruik gemaakt werd van het fietsplan kan een bedrijf nu gebruik maken van de WKR regeling. De WKR regeling maakt het mogelijk om een bepaald bedrag te vergoeden aan de werknemers, zonder dat hier loonbelasting over betaalt hoeft te worden. Dit is dus niet alleen voor een e-bike, maar kan voor meerdere zakelijke doeleinden worden gebruikt. Het budget komt tot stand vanuit een percentage van de totale loonsom van alle medewerkers. Dit was tot en met 2019 nog 1,2% maar is vanaf 2020 verruimd naar 1,7% Dit geldt dan voor de eerste €400.000, daarna geldt het percentage weer van 1,2%. Vaak zien wij dat werkgevers ervoor kiezen om de aanbetaling van de fiets via de WKR regeling te vergoeden. Daarna kan er een afspraak worden gemaakt tussen werknemer en werkgever over het maandelijks te betalen bedrag.

 

Bijtelling -  Vanaf 01-01-2020 is het niet langer nodig om een rittenregistratie bij te houden om privé en zakelijke kilometers uit elkaar te houden. Dit is 7% van de consumentenadviesprijs van de e-bike per jaar. Naast de bijtellingsregeling mag er nog steeds onbelast 19 cent per kilometer reiskostenvergoeding worden gegeven, zolang aangetoond kan worden dat er gebruik werd gemaakt van een ander vervoersmiddel dan de fiets. Uiteraard is de bijtelling niet van toepassing als de fiets enkel voor zakelijke kilometers wordt gebruikt, maar omdat de bedragen op enkele tientjes per maand uitkomen zal het voor veel mensen aantrekkelijk zijn de bijtellingsregeling te gebruiken. Meer weten over de bijtellingsregeling? Klik hier.

 

Leasen als werknemer


 

Wil je graag met een snelle e-bike of speed pedelec naar je werk? Dan is het aan te raden om een gesprek aan te gaan met je werkgever, om te kijken hoe je de fiets via je bedrijf kunt gaan gebruiken. Je werkgever kan namelijk gebruik maken van de regelingen die eerder in het artikel zijn genoemd, waardoor het zowel voor jou als voor je werkgever interessant is.

 

Privé- of zakelijke lease? - Zodra je weet wat je werkgever voor je kan en wil betekenen is het verstandig om een berekening te maken van de totale kosten van een prive- of zakelijke lease. Hierin kun je de volgende zaken meenemen:

 

Wie betaalt de leasekosten van de fiets?

 

Wanneer je werkgever bereid is jouw droom e-bike zelf zakelijk te leasen, is dat natuurlijk erg aantrekkelijk. Je betaalt dan alleen de bijtelling. Houd er rekening mee dat de fiets aan het einde van de lease logischerwijs eigendom is van je werkgever. Wil je zelf de mogelijkheid hebben tot overname na het einde van de lease, dan is het beter om afspraken te maken over de kosten van de lease. Je werkgever kan je bijvoorbeeld tegemoetkomen via de WKR-regeling of door een renteloze lening te verschaffen.

 

Heb je op dit moment een reiskostenvergoeding?

 

Op het moment dat je een leasefiets van de zaak ter beschikking krijgt, kan je werkgever de reiskostenvergoeding niet meer onbelast aan je vergoeden zolang je de fiets gebruikt. Kun je of wil je een dag niet met de fiets maar met de auto of het OV, dan kun je deze reis nog wel laten vergoeden via de reiskostenvergoeding. Wil je uiteindelijk zelf eigenaar van de fiets zijn, dan kan het interessant zijn om je reiskostenvergoeding in te zetten om de fiets af te betalen.

 

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee zodat je het meest voordelig op je nieuwe e-bike zit!

Koop | De fiscale regelingen en voordelen

 

Kopen als werkgever


Als werkgever kun je via de zaak een e-bike aanschaffen en beschikbaar stellen aan een werknemer. In dit geval blijf je als werkgever eigenaar van de elektrische fiets. 

KIA, MIA & VAMIL - Wanneer je hiervoor kiest kun je profiteren van een aantal regelingen. De BTW is aftrekbaar en voor het restant is de KIA, MIA en VAMIL regeling te gebruiken. Hierdoor kun je tot maar liefst 40% van de aanschafwaarde van de fiets via de belasting terugverdienen. Meer weten over deze regeling? Klik hier

Bijtelling - Wanneer de werknemer de fiets gaat gebruiken, moet er jaarlijks een bedrag bij het loon worden gerekend vanwege de nieuwe bijtellingsregeling die is ingegaan per 01-01-2020. Dit is 7% van de consumentenadviesprijs van de e-bike of speed pedelec.

Reiskostenvergoeding - Naast de bijtellingsregeling mag er nog steeds onbelast 19 cent per kilometer reisvergoeding worden gegeven, zolang aangetoond kan worden dat er gebruik werd gemaakt van een ander vervoersmiddel dan de fiets.

 

 

Kopen als werknemer


Wil je als werknemer de e-bike zelf aanschaffen en deze gebruiken voor woon-werkverkeer, dan kan je werkgever je tegemoet komen en gebruik maken van de vrije ruimte in het WKR-budget.

De werkkostenregeling (WKR) - Via de werkkostenregeling (WKR) bij jouw bedrijf kan er een budget ter beschikking worden gesteld dat je werkgever je belastingvrij kan vergoeden. De WKR regeling houdt kort samengevat in dat er 1,7% van de totale loonsom tot €400.000 onbelast mag worden vergoed. Dit budget verschilt dus per bedrijf. Vraag aan je werkgever of je gebruik mag maken van deze regeling en welk bedrag voor jou van toepassing is!

De renteloze lening - Indien je werkgever de fiets niet kan vergoeden is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een renteloze lening. Bij deze regeling kun je met je werkgever een bedrag afspreken dat je renteloos mag aflossen. Normaal gesproken moet je werkgever hier zakelijke rente voor berekenen, maar omdat de financiering voor een fiets is geldt hiervoor een nihilwaardering.

Reiskostenvergoeding - Indien je ervoor kiest om de e-bike of speed pedelec aan te schaffen, dan kan je werkgever je ook financieel tegemoetkomen door de reiskostenvergoeding door te betalen. Op deze manier fiets jij je e-bike bij elkaar. 

Met gemak fit blijven

De meeste medewerkers hoeven niet zo nodig na werktijd nog met elkaar te sporten. Veel vragen zich af waar ze überhaupt de tijd vandaan moeten halen. Door op de speed pedelec naar het werk te gaan, hoeft niemand daar meer over na te denken. Op deze snelle elektrische fiets leg je 20 km af in een half uur, precies genoeg om een kroket te verbranden (150 Kcal).

Op tijd op het werk

Altijd op tijd op je werk. Geen files, geen treinvertragingen. En op drukke trajecten in de spits gegarandeerd sneller van deur tot deur op de Stromer dan met de auto of de trein. Met de trapondersteuning fiets je met het gemak 45 km/uur. Wind tegen of niet. Iedereen komt fris aan op het werk en is niet bezweet.

Geld verdienen

Stel, je hebt 100 medewerkers waarvan er 40 privé met de auto naar het werk gaan en 35 met een leaseauto. Als van deze groep 10% met een e-bike of speed pedelec gaat, heb je een bezuinigingspotentieel van minimaal €15.000,- naast een besparing aan CO2 uitstoot van zo’n 3500 kilo. 

Minder kans op verzuim

Een relatief lage intensiteit en lange duur van bewegen levert een grote vetverbranding op. Door het RIVM wordt fietsen dan ook gezien als dé maatregel om gewichtstoename te voorkomen. (Bron: IvDM fietsen)

Volgens onderzoek verzuimen medewerkers die sporten 8 dagen minder per jaar.
(Bron: mkb fit)

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein
Fietsen heeft hetzelfde effect als hardlopen. Fietsen ontspant, waarbij ook de buitenlucht een belangrijke rol speelt. Wind waait de hersens schoon.
Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie

Kansen voor de:

HR-manager

 • Minder ziekteverzuim
 • Productievere medewerkers
 • Een interessante extra secundaire arbeidsvoorwaarde
 • Financieel voordeel voor werknemer en werkgever

CRS-manager

 • Duurzaamheid zichtbaar ingevuld
 • File druk vermindering
 • Minder CO2 en fijnstoot
 • Kostenbesparend

Facility-manager

 • Minder parkeerruimte nodig
 • Minder administratieve handelingen
 • Eenvoudig fleetbeheer
 • Kostenbesparend

Service

Wie een e-bike of speed pedelec least bij QicQ heeft hier geen omkijken naar. Wij bieden uitgebreide onderhoudspakketten aan, waardoor niemand zich zorgen hoeft te maken dat hij of zij zonder fiets komt te zitten. Of het nu gaat om standaard onderhoud, reparaties, pech onderweg, verzekeringen of allerlei speciale QicQ-voordelen en extra's. Zo onderhouden we vanaf tien medewerkers de fietsen op locatie bij jouw bedrijf. En dat gebeurt alleen door onze ervaren servicemedewerkers die allemaal zijn getraind in Zwitserland. 

Verzekeringen

Alle fietsen kunnen via ons verzekerd worden. Hier zit dan ook pechhulp bij. Wie ergens staat en niet verder kan met de fiets, wordt dan opgehaald en naar huis of werk gebracht. De fiets wordt bij ons afgeleverd ter reparatie. Wij regelen dan zo snel mogelijk een leenfiets.

15% Korting

Iedereen die meedoet aan het mobiliteitsprogramma krijgt van ons een maand lang 15% korting op alle accessoires in de winkel of webshop. 

Nooit verdwalen

Met de handige fietscomputers is je weg vinden een fluitje van een cent. Bekijk ze in onze webshop.

zakelijke lease snelle e-bike

QicQ-Off

Wij leveren de fietsen bij je bedrijf af en geven iedere medewerker een korte instructie over de interface en het gebruik van de fiets. Besluit je om de fietsen bij ons af te halen? Dan geven wij in het Westerpark een korte training over veiligheid en gebruik in het verkeer van de Stromer.

Veelgestelde vragen

Is een jaarlijkse servicebeurt inbegrepen in de prijs?

Bij koop of lease is de eerste service beurt geheel gratis.

Wil je de kosten voor het onderhoud van je high speed e-bike zekerstellen? Dat kan met de onderhoudspakketten van QicQ. Neem voor meer informatie contact op met het QicQ-team!