Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Menu
kennisbank-framemaat

Hoe bepaal je de juiste framemaat voor bij je nieuwe fiets? 

Als je online bezig bent met een elektrische fiets kopen, zul je vaak de optie krijgen om ook een framemaat te kiezen. Maar de framemaat bepalen, hoe doe je dat? Hoe weet je nou welke framemaat bij jou past? De juiste framemaat kies je door te kijken naar je gewicht en lengte. Een passende framemaat zorgt ervoor dat je de fiets optimaal kunt benutten en de inspanning die je levert tijdens het fietsen, ook terugziet in de kilometers die je aflegt. Als je framemaat niet past bij jouw lengte en gewicht kun je last krijgen van zadelpijn maar ook van knieklachten, rugpijn en zelfs schouderpijn. 

Framemaat bij lengte

Op basis van jouw lichaamslengte kun je slechts een indicatie krijgen voor jouw framemaat. Daarbij kunnen de framematen per fietsmerk en model enorm verschillen. Zo gebruikt Riese & Müller centimeters als maat om mee te meten en verschillende andere merken (zoals Stromer) inches.  Daarom is het altijd belangrijk advies te vragen en het model te proberen om de juiste framemaat te bepalen. 

In de tabel hieronder hebben we framematen gekoppeld aan lichaamslengtes. Houd er dus rekening mee dat dit kan afwijken en kijk altijd naar de productomschrijving.

Lengte

Framemaat

Frame maat in inches

Maat

155 cm tot 170 cm 51 17 S/M
160 cm tot 175 cm 53 17 M
170 cm tot 185 cm 54 20 L
175 cm tot 190 cm 55 20 L
170 cm tot 185 cm 57 20 L
187 cm tot 202 cm 60 22 XL

Framemaat berekenen door lengte binnenbeen

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat je benen – en daarbij dus je lengte – het belangrijkste lichaamsdeel zijn bij het instellen van de e-bike. Daarom is de framemaat berekenen door middel van de binnenbeenlengte de meest precieze methode, naast natuurlijk de fiets zelf testen. 

Volg deze simpele, maar precieze stappen om jouw framemaat te berekenen door het binnenbeen op te meten. Houd een meetlint bij de hand en:

  1. ga met je rug tegen de muur staan, met de voeten 20 centimeter van elkaar vandaan;
  2. meet nu met het meetlint de ruimte tussen de grond en je kruis; 
  3. de ruimte in centimeters vermenigvuldig je met 0,68.

Voorbeeld: Je hebt zojuist tegen de muur gestaan en de ruimte gemeten, die blijkt 75 centimeter te zijn. Volgens de stappen hierboven vermenigvuldigen we 75 dus met 0,68. We komen uit op een framemaat van 51 centimeter. 

Framematen worden weergegeven in absolute getallen. Het kan dus voorkomen dat je tussen twee framematen inzit. Wanneer je inderdaad tussen twee framematen inzit, kies dan altijd de lagere optie. Een lagere framemaat kun je namelijk altijd nog oplossen door het stuur en zadel te verhogen. Een te hoge framemaat is helaas niet op te lossen. 

Framemaat meten met huidige fiets

De kans is groot dat je een fiets hebt die je erg lekker vindt fietsen, maar bijvoorbeeld simpelweg wilt overstappen naar een elektrische fiets of speed pedelec. Je kunt dan natuurlijk ook de framemaat opnemen via je huidige fiets. Meet dan opnieuw met een meetlint de hoogte vanaf het midden van de trapas tot de bovenkant van het frame. Neem het zadel en de bijbehorende zadelbuis (de stang aan het zadel vast) niet mee in je meting. 

Door deze meting zou je op een exacte framemaat uit moeten komen. Mocht dit toch afwijken van de keuzes, neem dan opnieuw de lagere framemaat. 

Framemaat door te testen 

Het is natuurlijk fijn om alles zelf te kunnen doen, maar door een e-bike proefrit weet je pas echt of de fiets perfect op maat voor jou is. Je kunt natuurlijk altijd bij ons langskomen in onze fietsenwinkel in Amsterdam. Een van onze experts helpt je dan graag om je framemaat exact af te stellen voor je proefrit. Of boek direct je testrit hier.

Laden...