Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Menu
aankoopgids-head-frame

Wat is de beste bandenspanning elektrische fiets

De bandenspanning van jouw elektrische fiets of speed pedelec is erg belangrijk, maar toch vergeten we dit vaak. Wanneer je bandenspanning niet goed is afgesteld kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de actieradius van je e-bike accu afneemt. 

Waar herken je een verkeerde bandenspanning aan?

Wanneer weet je nou of de bandenspanning van je elektrische fiets of speed pedelec niet goed is? We hebben het voor je op een rijtje gezet. 

  • Je e-bike trapt zwaarder.
  • De motor moet harder werken.
  • Je fietsbanden slijten sneller.
  • De actieradius van je e-bike is afgenomen.

Herken je jouw e-bike in de bovenstaande klachten? Loop dan de bandenspanning even goed na. Gebruik het lijstje met de ideale bandenspanning hieronder en neem een fietspomp met barometer. We raden je sowieso aan om één keer in de drie maanden de bandenspanning van je elektrische fiets te controleren. 

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn e-bike?

Het vaststellen van de juiste bandenspanning van je e-bike is enigszins maatwerk. Een vrouw van 1,55 meter met een gewicht van 55 kilo heeft een andere bandenspanning nodig dan een man van 1,85 meter met een gewicht van 90 kilo. Naast gewicht spelen ook de type fietsband en de maat van de fietsband mee. 

Om het toch overzichtelijk te houden, hebben we hieronder een tabel gemaakt met de aangeraden bandenspanningen per type fiets. Houd er rekening mee dat onderstaande bandenspanningen gebaseerd zijn op een gewicht van 75 kilo. Voor elke kilo meer gewicht, reken je op ongeveer 1% meer bandenspanning. 

Bandenspanning in zomer en winter

Ook goed om te weten over de tabel. Het lagere getal betekent minder bandenspanning op je elektrische fiets en daardoor meer grip op de ondergrond. Het fietst iets zwaarder, maar dat merk je nauwelijks. Het is wel handig in wintermaanden als het wegdek vaak wat natter is. Het hogere getal betekent een hogere bandenspanning, waardoor je banden net wat minder contact maken met het wegdek. Daardoor heb je wat minder weerstand en rijd je net iets makkelijker en sneller. Meer iets voor bij mooi weer.

Aangeraden e-bike bandenspanning

Type e-bike Beste bandenspanning
Elektrische stadsfiets 3 tot 6 bar
Elektrische racefiets 6 tot 8 bar
Elektrische moederfiets 2 tot 3 bar
Elektrische mountainbike 2 tot 3 bar
Speed pedelec 2 tot 3.0 bar
Elektrische bakfiets 2 tot 3.0 bar

Bandenspanning op buitenband

Iedere fabrikant vemeldt zijn ideale e-bike bandenspanning op de buitenkant van de band. Zorg er in ieder geval voor dat de bandenspanning van je elektrische fiets niet boven het maxinale aantal bar uitkomt.

Kom je er niet helemaal uit of heb je toch nog vragen? Open een livechat en we helpen je graag verder!