Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Gratis proefrit
Gratis proefrit
Menu
kennisbank-zadelafstellen

Je ebike zadel afstellen

Een correcte zithouding is essentieel bij het fietsen, het maakt niet uit of je nou een omafiets of elektrische fiets hebt. Door een goede zithouding aan te nemen kan jij langer fietsen én het is ook nog eens gezond. Hierdoor kan je je spieren optimaal inzetten tijdens het fietsen. Bij de fietshouding is het zadel het meest belangrijk. We leggen je graag uit hoe je zeker weet dat deze juist is afgesteld op jouw elektrische fiets of speed pedelec.

Juiste zadelhoogte

Allereerst natuurlijk de vraag, hoe weet je zeker of het fiets zadel op de juiste hoogte staat?

Beweeg je tijdens het fietsen veel op en neer met je heupen, of kom je soms van het zadel af? Dan staat je zadel niet goed afgesteld. 

Om de juiste hoogte van het zadel te bepalen, is de makkelijkste manier om even op de fiets te gaan zitten. De ideale hoogte is bepaald wanneer je met een voet het pedaal van de fiets, met een licht gebogen knie, kan aanraken en met je andere voet net de grond kan aanraken. 

Met bovenstaande manier weet je zeker dat je goed zit op de fiets en de maximale energie van de fiets krijgt voor de inspanning die je levert. 

Zadel verhogen of verlagen

Hoewel het formaat van de inbus kan verschillen per merk, is de methode doorgaans hetzelfde. Wanneer je de onderste inbus open schroeft (righty tighty, lefty loosy) kan je de hoogte van het zadel aanpassen. Is het zadel op de goede hoogte? Dan schroef je ‘m weer even makkelijk dicht en jouw zadel is afgesteld!  Let op, wanneer je een verende zadelpen hebt volg dan de instructies die meegeleverd zijn. 

Kom je er niet uit? We helpen je natuurlijk graag in een van onze fietsenwinkels, of open een live-chat en we helpen je graag verder.