Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Gratis proefrit
Gratis proefrit
Menu
kennisbank-artikel3

Actieradius: Zo haal je meer kilometers op de accu van je elektrische fiets

In dit artikel zullen we het woord ‘actieradius’ vaak gebruiken. Je hebt het ongetwijfeld al vaker voorbij zien komen, maar de actieradius is de totale afstand die je kan afleggen op een volledig opgeladen accu. De actieradius die wij vermelden bij de elektrische fietsen en speed pedelecs zijn tot stand gekomen bij de leverancier. De leverancier test de accu’s maar dit wordt vaak getest onder de ideale omstandigheden (zo wordt de accu vaak binnen getest met een ideale bandenspanning en goed wegdek). Voor je gevoel kan het dus lijken dat jouw ‘fresh out of the box’ e-bike al minder kilometers per laadcyclus maakt.

Voordat je bij ons aan de bel trekt met vragen kan je alvast de onderstaande factoren die invloed hebben bekijken.

Actieradius bij weer & weg

Het weer speelt een belangrijk rol als het gaat om de maximale accucapaciteit. Wind tegen of een fors heuvelachtig landschap zorgen ervoor dat de motor harder moet werken. Hij heeft dus meer energie nodig van bijvoorbeeld je stromer accu, waardoor deze sneller leeg raakt. Naast wind speelt ook kou een rol. Bij temperaturen onder de 10 graden kan de capaciteit van je accu afnemen tot wel 20%. Zo zie je maar, niet alleen wij hebben het moeilijk bij het koude winterse weer. 

Bandenspanning

Zorg ervoor dat je bandenspanning altijd optimaal is, zo heb je een zo laag mogelijke rolweerstand. Zijn je banden te zacht of te hard? Dan kost dit je kilometers op je accu!

Gewicht

De (internationale) leverancier berekent de actieradius met een gemiddeld gewicht van ongeveer 60 kilo, waar de gemiddelde Nederlander 78,5 kilo weegt is dit niet representatief. 

Ben je -net als de meeste Nederlanders- zwaarder dan 60 kilo? Dan is de kans erg groot dat je een aantal kilometers van je accu capaciteit verliest. De duimregel is voor elke 10 kilo boven de 60 kilo, verlies je 7 kilometer op je actieradius. 

Optrekken, remmen, schakelen en ondersteuning 

Een flinke opsomming maar hoe zwaarder en vaker je optrekt, remt, schakelt en de ondersteuning gebruikt, hoe sneller je accu leeg gaat. Om zo min mogelijk kilometers te verliezen is het simpelweg het beste om je e-bike niet teveel te verrassen. Rem, schakel en trek geleidelijk op. 

Houd er ook rekening mee dat per merk (bijvoorbeeld Stromer, Riese & Muller en Specialized) de actieradius verschilt. Dus lees je dat de actieradius van Stromer 150 kilometer is? Dan hoeft dit niet te gelden voor jouw Riese & Muller fiets.