Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Menu
kennisbank-artikel3

Actieradius: Zo haal je meer kilometers op de accu van je elektrische fiets

Hoe ver je kunt fietsen met jouw e-bike accu is van veel factoren afhankelijk. Welke dan? In dit artikel leggen we dat uit. We zullen het woord ‘actieradius’ vaak gebruiken. Je hebt het ongetwijfeld al vaker voorbij zien komen, maar de actieradius is de totale afstand die je kunt afleggen op een volledig opgeladen accu. De actieradius die wij vermelden bij de elektrische fietsen en speed pedelecs zijn tot stand gekomen bij de leverancier. De leverancier test de e-bike accu’s maar die e-bike accu tests gebeuren vaak onder ideale omstandigheden (zo wordt de accu vaak binnen getest met een ideale bandenspanning en goed wegdek). Voor je gevoel kan het dus lijken dat jouw ‘fresh out of the box’ e-bike al minder kilometers per laadcyclus maakt.

We zetten op een rijtje welke factoren invloed hebben op het aantal kilometers dat je met jouw e-bike accu kunt fietsen.

Actieradius bij weer & weg

Het weer speelt een belangrijk rol als het gaat om de maximale accucapaciteit. Wind tegen of een fors heuvelachtig landschap zorgen ervoor dat de motor harder moet werken. Of dat je meer ondersteuning nodig hebt. Hij heeft dus meer energie nodig van bijvoorbeeld je Stromer accu, waardoor deze sneller leeg raakt. Naast wind speelt ook kou een rol. Bij temperaturen onder de 10 graden kan de capaciteit van je accu afnemen tot wel 20%. Zo zie je maar, niet alleen wij hebben het moeilijk bij het koude winterse weer. Lees ook ons artikel over hoe je de speed pedelec of e-bike accu beschermt tegen de kou.

Bandenspanning

Zorg ervoor dat je bandenspanning altijd optimaal is, zo heb je een zo laag mogelijke rolweerstand. Zijn je banden te zacht of te hard? Dan kost dit je kilometers op je accu!

Gewicht

De (internationale) leverancier berekent de actieradius met een gemiddeld gewicht van ongeveer 60 kilo. De gemiddelde Nederlander weegt 78,5 kilo. Ben je net als de meeste Nederlanders zwaarder dan 60 kilo? Dan is de kans erg groot dat je een aantal kilometers van je accu capaciteit verliest. De vuistregel is: voor elke 10 kilo boven de 60 kilo verlies je 7 kilometer op je actieradius. 

Optrekken, remmen, schakelen en ondersteuning 

Een flinke opsomming maar hoe zwaarder en vaker je optrekt, remt, schakelt en de ondersteuning gebruikt, hoe sneller je e-bike accu leeg gaat. Om zo min mogelijk kilometers te verliezen is het simpelweg het beste om je e-bike niet teveel te verrassen. Rem, schakel en trek geleidelijk op. 

Houd er ook rekening mee dat per merk (bijvoorbeeld Stromer, Riese & Muller en Specialized) de actieradius verschilt. Dus lees je dat de actieradius van Stromer 150 kilometer is? Dan hoeft dit niet te gelden voor jouw Riese & Muller e-bike.

Kortom, de actieradius van je speed pedelcc of e-bike accu verschilt nogal per merk, per persoon en hoe je accu gebruikt. Meer weten? Kijk dan ook nog even hier naar: