Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Menu
speed-pedelecs-regels

Welke speed pedelec regels gelden in Nederland?

Een fiets die valt onder de brommers, huh? Ja het bestaat. Een speed pedelec heeft een topsnelheid van 45 km/u en daarom zijn de speed pedelec regels hetzelfde als de verkeersregels voor een bromfiets. Daarnaast heb je ook een aantal andere verplichtingen. Je kunt er dus niet zomaar de weg mee op. Wat die speed pedelec regels zijn? Na het lezen van dit artikel herken jij de speed pedelecs meteen in het verkeer. En als je van plan bent om een speed pedelec te kopen, dan weet je waaraan je moet voldoen.

Wanneer is een e-bike een speed pedelec?

Het is belangrijk om direct onderscheid te maken. Je hebt binnen de e-bikes de ‘gewone’ elektrische fiets én de high speed e-bike, ook wel speed pedelec genoemd. Het grootste verschil zit hem in de snelheid en de daarbij komende regels. De elektrische fiets regels zijn anders en beperkter dan de speed pedelec regels. Een speed pedelec valt officieel onder de bromfietswetgeving. Dat betekent dat je aan een aantal regels moet voldoen voordat je de weg op gaat. We leggen het uit.

Regels elektrische fietsen

Een elektrische fiets is een e-bike die een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur haalt. Heb jij een elektrische fiets? Dan volg je dezelfde regels als reguliere fietsers en je rijdt dus op het fietspad. Belangrijke kenmerken van een elektrische fiets zijn een maximale trapondersteuning van 25 kilometer per uur, je moet meetrappen om vooruit te komen – het is tenslotte geen brommer – en de motor heeft een maximaal vermogen van 250 watt. Een helm is op dit moment nog niet verplicht maar dat raden we wel aan.

Regels speed pedelecs

Een speed pedelec is een e-bike met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Door die hoge snelheid zijn aparte regels voor speed pedelecs opgesteld door de Rijksoverheid. Dit zijn de speed pedelec regels:

– De bestuurder van de speed pedelec is minimaal 16 jaar.
– De bestuurder is in bezit van een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM).
– De bestuurder draagt een goedgekeurde fietshelm (ECE 22.05 of NTA8776:2016).
– De bestuurder heeft een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
– Een speed pedelec rijdt op de rijbaan en niet op het fietspad.
– De speed pedelec beschikt over een achteruitkijkspiegel en reflector.
– De speed pedelec heeft een zichtbaar geel -bij de RDW- geregistreerd kenteken.

Mag ik dan niet op het fietspad als ik 25 km per uur ga fietsen op mijn speed pedelec?

Nee, dit mag niet. Er zijn gemeenten die zelf aanvullende regels hebben voor de plek op de weg van de speed pedelec. Bekijk de informatie hierover bij de desbetreffende gemeente.

Gratis kentekenregistratie speed pedelec

Koop je bij QicQ een speed pedelec, dan regelen wij voor jou gratis de inschrijving bij de RDW en de kentekenregistratie van je speed pedelec. Bij het afsluiten van een verzekering kunnen we je ook helpen. Want we maken het je graag zo makkelijk mogelijk.