Gratis proefrit
Modellen uit voorraad leverbaar
Kosteloos thuis afgeleverd
Gratis proefrit
Gratis proefrit
Menu
kennisbank-artikel2

E-bike regels in België (speed pedelec)

In eerste instantie lijken de Belgische regels van speed pedelecs enorm op de Nederlandse regels, zo heb je in België ook een (brom- of auto) rijbewijs nodig, een gele kentekenplaat en goedgekeurde helm (EN 1078).  De registratie is daarentegen verschillend met de Nederlandse methoden.

Speed e-bike of speed pedelec registreren in België

De registratie verschilt net met de regeling voor onze Nederlandse klanten. Wanneer je een speed pedelec koopt in België, bezorgen wij je speed pedelec natuurlijk graag! Ook doen we het onderhoud in België. Het is alleen belangrijk om te weten dat je niet direct de weg op mag met je kersverse speed pedelec. 

Je moet zelf je speed pedelec in België registreren, dit doe je in twee simpele stappen: 

  1. Meld je aan bij een Bureau voor Douane en Accijnzen. Je zal vervolgens een ‘vignet 705’ ontvangen met een inschrijving van het voertuig. 
  2. Wanneer je de inschrijving van het voertuig hebt ontvangen, dien je deze in bij de DIV samen met een kopie van de aankoopfactuur en Certicate of Confirmity (CoC). Dit document toont aan dat de aangekochte speed pedelec voldoet aan de wet- en regelgeving opgesteld door de Europese Commissie. 

Nadat je deze stappen hebt doorlopen (het klinkt momenteel erg tijdrovend; gelukkig duurt het indienen maar enkele minuten), ontvang je een kentekenplaat die je op je speed pedelec moet bevestigen. 

Vervolgens mag je veilig de weg op en kan je eindeloze kilometers maken! 

Speed pedelec verzekeren in België

Een ander groot verschil is de verzekering. Het is in België niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voordat je mag deelnemen aan het verkeer, waar dit in Nederland wel verplicht is. 

Dit is in België enkel verplicht voor speed pedelecs die volledig zelfstandig -zonder te trappen- kunnen rijden. Voor Belgische fietsers wordt wel aangeraden om een familiale verzekering af te nemen.