Kies een categorie
Naar de shop

Bijtelling elektrische fiets van de zaak als ondernemer of zzp'er

7% bijtelling, hoe werkt het?

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe bijtellingsregeling voor de fiets van de zaak van start, waarmee de overheid bedrijven uit de auto en op de fiets probeert te krijgen. Maar is de bijtelling voor de fiets wel aantrekkelijker, en wordt het voordeliger? In dit artikel leggen we je in duidelijke taal uit wat het betekent voor de onderneming en de werknemer.

Neem contact op

Voorbeeld: bijtelling elektrische fiets van de zaak

Een voorbeeld:

Ondernemer Greenbusy BV wil graag zijn medewerkers motiveren om gezond en bewust te gaan reizen.

Hij leased via QicQ een Stromer ST3 voor zijn werknemer Sara. De elektrische fiets heeft op dat moment een cataloguswaarde €7000,-. Sara komt overeen met haar werkgever dat ze de bijtelling per maand wil betalen.

De berekening is dan 7% van €7000 = €490 per jaar = €40,83 bruto per maand.

Vertel me meer over een fiets van de zaak Stromer ST3
Voorbeeld bijtelling elektrische fiets van de zaak

Bijtelling op de fiets | Hoe werkt dat?

De praktijk en conclusie

Een voorbeeld:

Ondernemer Greenbusy BV wil graag zijn medewerkers motiveren om gezond en bewust te gaan reizen.

Hij leased via QicQ een Stromer ST3 voor zijn werknemer Sara. De elektrische fiets heeft op dat moment een cataloguswaarde €7000,-. Sara komt overeen met haar werkgever dat ze de bijtelling per maand wil betalen.

De berekening is dan 7% van €7000 = €490 per jaar = €40,83 bruto per maand.

In januari heeft Sara een knieblessure en reist 2 weken met de trein. Deze kosten declareert ze dan aan het einde van de maand bij haar werkgever die deze onbelast tot 19 cent per kilometer kan vergoeden. 

Onze conclusie

Met het klimaat hoog op de agenda werd het de hoogste tijd dat de zakelijke fietser gemotiveerd werd vanuit overheidswege. Maar is de nieuwe regeling aangaande de bijtelling voor de fiets van de zaak vanaf 2020 beter? Ja, wij vinden van wel, met een kleine kanttekening.

De nieuwe regeling is een stap in de goede richting. Het neemt de administratieve complexiteit weg, en behoudt de kilometervergoeding voor de kilometers die niet gemaakt worden met de e-bike.

Wij hopen echter dat deze stap de eerste van vele is in de nabije toekomst.

Ons voorstel voor 2021: de bijtelling voor de fiets van de zaak schrappen, en 30 cent onbelaste reiskostenvergoeding als je de elektrische fiets gebruikt voor woon-werkverkeer.

De oude en de nieuwe situatie

Het nieuws staat er bol van. Het klimaat is hot! Berichten over stikstof, CO2 uitstoot en het veranderende klimaat zijn de orde van de dag. De meningen zijn verdeeld, maar de meeste mensen zijn het er wel over eens: de overheid is aan zet en moet zijn verantwoordelijkheid pakken.

Het kabinet heeft voor het jaar 2020 flink wat doelstellingen gezet op het gebied van verduurzaming en komt met een pakket maatregelen. Zo ook een nieuwe regeling om het voor de zakelijke fietser eenvoudiger te maken.

Bijtelling fiets van de zaak 2019

Zakelijk fietsen werd tot en met 2019 op z'n zachtst gezegd niet bepaald gestimuleerd door de overheid. Om de bijteling voor de (elektrische) fiets of speed pedelec uit te rekenen, was het vereist om een rittenregistratie bij te houden voor de prive- en zakelijke kilometers.

De privé kilometers hebben een kilometerprijs die is opgebouwd uit afschrijving, onderhoud, verzekering en reparatie. Niet erg motiverend, maar daar komt nu verandering in!

Bijtelling fiets van de zaak 2020

De overheid introduceert vanaf 1 januari 2020 een vereenvoudigde regelgeving omtrent het gebruik van de zakelijke (elektrische) fiets of speed pedelec waardoor de complexe rittenregistratie verleden tijd is.

  1. De werknemer betaalt een vaste bruto bijtelling van 7% voor de zakelijke fiets.
  2. Dit komt dus neer op een vast bedrag per maand waarbij het niet meer van belang is hoeveel privé kilometers er worden gereden.

De complexe rekensom is nu verdwenen. Een stuk simpeler dus! 

Hoe zit het met de reiskostenvergoeding?

De reiziger die om welke reden dan ook zakelijke kilometers moet maken met een ander vervoersmiddel dan de fiets, komt nog steeds in aanmerking voor een onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer. In onze ogen een essentiele voorwaarde om ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk interessant is om de nieuwe regeling te laten slagen.

Persoonlijk aanbod

Kies je fiets

QonQer 25km

Een Nederlands e-bike merk met grote ambities.

Een strak design, met een afwerking die je anders alleen tegenkomt bij duurdere e-bikes.

Koop of lease je een QonQer

Meer over QonQer

Stromer 45km

Als conceptstore Stromer zijn wij natuurlijk fan van dit s-pedelec merk van het eerste uur uit Zwitserland.

Stromer is alleen te krijgen als speed pedelec.

Kies een ST1, ST3 of ST5

Meer over Stromer

Code 45km

MTB Cycletech bestaat al 35 jaar en wordt in nu steeds populairder.

De Code, boek nu een testrit . 

Met riem aandrijving en Pinion!


Meer over Code

Riese & Muller 25-45km

Riese en Müller heeft een heel uitgebreid assortiment e-bikes en speed pedelecs.

QicQ heeft een selectie gemaakt van de beste modellen.

Meer over R&M